Doorgaan naar artikel

✓ 14 dagen herroepingsrecht ✓ 12 maanden garantie ✓Snelle leveringen ✓ Gratis verzending bij bestellingen van meer dan SEK 3500 binnen Zweden

Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Zo navigeer je door de smaken espresso - Tips om zure of bittere smaak te voorkomen

espresso is een drankje dat door velen over de hele wereld geliefd is vanwege zijn unieke smaak en aroma. Maar soms kan dat espresso smaak zuur of bitter, wat het genot van dit heerlijke drankje kan verminderen. In deze blogpost zullen we bekijken hoe je door de smaken van kunt navigeren espresso en welke maatregelen genomen kunnen worden als het zuur of bitter smaakt.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak kan zijn espresso zuur of bitter smaken. Een zure espresso kan het gevolg zijn van te lang of te kort gebrande bonen of een veel te korte zettijd. Binnenin espresso dit wordt meestal ondergeëxtraheerd genoemd. Een bittere espresso aan de andere kant kan het zijn dat de bonen te veel zijn gebrand of dat de zettijd te lang is.

Voordat we ingaan op de acties, begint u door altijd dezelfde dosis te gebruiken, zodat u slechts één parameter tegelijk hoeft te wijzigen. Als er te veel verschillende variabelen zijn zoals dosering, zettijd, zettemperatuur en maalgraad, zal het veel te moeilijk zijn om te begrijpen waarom uw espresso smaakt niet goed.

Als espresso smaakt zuur

Als u voelt dat uw espresso smaakt zuur, er zijn enkele stappen die u kunt nemen om de smaak te corrigeren. Een manier is om bonen van hogere kwaliteit te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze vers zijn. Als de bonen te oud zijn, hebben ze mogelijk hun natuurlijke zoetheid en zuurgraad verloren. Je kunt ook de maalgraad aanpassen om er een te krijgen espresso wat minder zuur is. Een fijnere maling kan het zuur helpen verminderen.

Meeteenheid

  • Maal fijner (draagt bij aan langere zettijd)
  • Verhoog de zettemperatuur (aanbevolen tussen 93 en 96 graden)
  • Koop donkerder gebrande espressobonen (meestal gemakkelijker te zetten met donkerder gebrande bonen)

Klik hier als je goede koffie nodig hebt!

Als espresso smaakt bitter

Als jouw espresso bitter smaakt, kunt u ook stappen ondernemen om de smaak te corrigeren. Een manier is om bonen van hogere kwaliteit te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze vers zijn. Als de bonen te veel zijn gebrand, kan de koffie verbrand of bitter smaken. Je kunt ook de maalgraad aanpassen om er een te krijgen espresso wat minder bitter is. Een grovere maling kan de bitterheid helpen verminderen.

Meeteenheid

  • Maal grover (draagt bij aan kortere zettijd)
  • Verlaag de zettemperatuur (aanbevolen tussen 93 en 90 graden)

Klikhier als je goede koffie nodig hebt!

Algemene weetjes over brouwen

Om het beste uit jezelf te halen espresso het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid koffie en water te gebruiken. Een algemene richtlijn is om twee keer zoveel te krijgen espresso als de hoeveelheid gram koffie die je gebruikt. Dat wil zeggen, een normale dubbele espresso verbruikt ca. 18g versgemalen koffie en daarmee zou je moeten proberen om ca. 36g espresso. Als je te veel koffie of te weinig water gebruikt, kan dat de smaak van je koffie aantasten espresso en voel me veel te intens.

Hoe de brouwtijd ertoe doet

De daadwerkelijke tijd die nodig is om het gewenste bedrag eruit te krijgen espresso speelt een grote rol. Als de zettijd te kort is, smaakt de espresso zuur en als de tijd veel te lang is, smaakt hij bitter. Een algemene richtlijn is dat het ergens tussen de 20 en 30 seconden moet duren. dat wil zeggen als het u minder dan 20 seconden kostte om 36 g eruit te krijgen espresso moet je fijner malen tot je tussen de 20 en 30 seconden uitkomt.

Hoeveel koffie moet ik gebruiken?

Wij zeggen meestal rond de 18 gram voor een dubbele espresso en rond de 10 gram voor een enkele shot. Natuurlijk kunnen grotere en kleinere bedragen ook werken, hier is het belangrijk om je aan een maat te houden, zodat je niet meerdere variabelen introduceert bij het proberen een goed resultaat te krijgen.

Gebruik een weegschaal!

Een snelle manier om goede resultaten te krijgen is een weegschaal. Op die manier kunt u meten en begrijpen wat u moet veranderen.

Stapsgewijze handleiding:

  1. Weeg 18g koffie af in de filterhouder
  2. Plaats een weegschaal onder de koffiekop en begin met koffiezetten en neem de tijd!
  3. Zodra je 36g hebt bereikt espresso stoppen met brouwen en timer.
  4. Als de tijd minder dan 20 sec. Maal fijner en probeer het opnieuw. Als de tijd langer was dan 30 sec. Maal grover en probeer het opnieuw.
  5. Als je een goede tijd hebt bereikt met de juiste hoeveelheid maar nog steeds zuur smaakt, probeer dan de brouwtemperatuur te verhogen. Als het bitter smaakt, probeer dan de bedbrouwtemperatuur.

Omdat het allemaal afhangt van hoe goed de bonen zijn, zul je moeten experimenteren, maar met deze gids kun je snel tot een redelijk goed resultaat komen en vervolgens kleine wijzigingen aanbrengen om het best mogelijke resultaat te krijgen.

Klik hier als je een koffieweegschaal nodig hebt!

Tot slot is het belangrijk om bonen van hoge kwaliteit te gebruiken, ervoor te zorgen dat ze vers zijn en de juiste hoeveelheid koffie en water te gebruiken om het beste uit je koffie te halen. espresso. Als jouw espresso zuur of bitter smaakt, kun je de maalgraad of de zettijd aanpassen om de smaak te corrigeren. Met de juiste techniek en een beetje ervaring kun je snel een meester worden in het zetten van de perfecte espresso en genieten van de heerlijke smaken en aroma's.

ouder bericht
nieuwere posts

laat een reactie achter

sluiten (esc)

ABONNEER OP ONZE NIEUWSBRIEF

Neem deel aan nieuws, aanbiedingen en wedstrijden wanneer u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief. We sturen spannende en waardevolle informatie overespresso.

Leeftijds verificatie

Door op enter te klikken bevestigt u dat u oud genoeg bent om alcohol te consumeren.

zoekopdracht

Toegevoegd aan winkelwagen