Doorgaan naar artikel

Daarom is het belangrijk om je espressomachine schoon te maken!

"Hoe vaak moet je je espressomachine schoonmaken?"

Het is iets waar wij bij Barista en Espresso vaak vragen over hebben gekregen.

Je hebt net een dure espressomachine gekocht en je wilt meteen beginnen met het zetten van espresso, maar merkt al snel dat de machine een beetje vies wordt na een paar keer gebruik van gemalen koffiedik, melk, enz. Na een langere gebruiksperiode worden kalkafzettingen en "kalkaanslag" gevormd, dit zijn resten van mineralen die zich vormen in de interne componenten en slangen. Als dit niet wordt verwijderd door regelmatige reiniging, zullen de prestaties en de koffiesmaak van de machine drastisch verminderen en uiteindelijk leiden tot mechanische problemen als ze niet worden behandeld. Daarom is regelmatig schoonmaken belangrijk!

Dit heeft gevolgen voor alle sage espressomachine modellen:

  • Barista Express
  • Duotemp (Pro)
  • Bambino plus
  • Barista pro
  • Barista aanraking
  • Dubbele ketel
  • Orakel
  • Oracle Touch

Welke schoonmaakmiddelen zijn er voor de espressomachine? Voor het reinigen van een espressomachine wordt gebruik gemaakt van reinigingstabletten, ontkalkingsmiddel, melkreiniger en regelmatige vervanging van het waterfilter.

#1 Reinigingstabletten

Na het aantal zetbeurten vertelt de machine je met reinigingstabletten wanneer het tijd is om schoon te maken. Reinigingstablettenverwijdert koffieoliën en -resten. Houdt de machine in goede staat en behoudt de goede smaak van de koffie. Op de Barista Express zit een lampje genaamd "Clean me" en op de pro verschijnt een tekst op het scherm "Flush". Alle machines hebben verschillende manieren om u eraan te herinneren, maar hebben allemaal een voorgeprogrammeerd reinigingsprogramma dat u moet starten met de reinigingstablet.Zie gebruikershandleiding. Als de machine niet met tabletten wordt gereinigd, gaan de prestaties en de smaak van uw koffie achteruit.

#2 Ontkalkingsmiddel

Na meerdere opwarm- en afkoelronden vormt zich kalkaanslag en "kalkaanslag" in het systeem, wat leidt tot een bittere nasmaak in uw koffie en de prestaties van de machine vermindert. We raden aan om één keer per maand schoon te maken met een ontkalker. In de machines is een compleet reinigingsprogramma aanwezig, lees hiervoor de gebruikershandleiding.

# Zuivering van melk

Als je graag regelmatig latte of cappuccino drinkt, is het schoonmaken van het stoompijpje voor het opschuimen van melk een must! Na vele opschuimbeurten kan zich kalkaanslag, oude melk in het systeem vormen. Om je stoomstick in topconditie te houden, raden we aan om na elk gebruik stoom af te blazen en de melkresten van de stoomstick af te vegen met een vochtige doek om aanbranden van de melk te voorkomen. We raden aan om het stoompijpje minimaal om de twee maanden of zelfs een keer per maand schoon te maken met melkreiniger. Zie gebruikershandleiding voor instructies.

# Water Filter

Voor het beste resultaat raden we altijd aan om goed gefilterd water te gebruiken voor het zetten van espresso. Het merendeel van de mensen die een espressomachine kopen, gaat echter niet zo ver om een extra filtersysteem voor hun keukenmixer te installeren en daarom is het extra belangrijk om regelmatig hun waterfilter in de machine te vervangen! Hoe harder het water, hoe slechter het is voor de machine en hoe sneller het filter vuil wordt. We raden aan om het filter minimaal eens in de drie maanden te vervangen.

 

Tabel voor reinigingsintervallen:

 

Elke maand

Elke 3 maanden

Reinigingstabletten

(De machine spreekt)

 

Ontkalking

X

 

Zuivering van melk

X

 

Waterfilter vervangen

 

X

 

optelling

Door de espressomachine regelmatig schoon te maken, verwijder je resten van koffieolie, kalk, mineralen en aangebrande melk. Dat houdt op zijn beurt het goede uit de koffie en behoudt de prestaties van de espressomachine.

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu