Soorten espressomachines die u moet kennen!
Jun 17, 2022
E61 bruggenhoofd
De E61 is de naam van een espressomachine die in 1961 door het Italiaanse bedrijf Faema werd gelanceerd. Deze machine luidde een nieuw tijdperk van espressomachines in. De E61 was niet alleen de eerste machine met een warmtewisselaar, wat betekende dat er vers water werd gebruikt om de koffie te maken, espresso in plaats van ketelwater. Het was ook de eerste die een pomp integreerde om druk te creëren in plaats van een handbediende hendel. De E61 is legendarisch om zijn zetgroep die tussen de 4 en 5 kg weegt. De E61 is gemaakt van massief messing. Het Thermosyphon-systeem circuleert constant heet water door de zetgroep, waardoor deze constant verwarmd blijft en een stabiele temperatuur biedt. Het belang van de E61-zetgroep is het mechanisme in de zetkop dat ervoor zorgt dat de puck verzadigd wordt vóór het zetten. Door dit voorinfusieproces wordt het zetwater langzaam en met verminderde druk naar de filterdrager geleid. Dit alles wordt geregeld door een voorinfusiecilinder in de zetkop die de druk langzaam laat oplopen. Het resultaat is een perfecte espresso.

Dubbele boiler
Een machine met dubbele boilers heeft één boiler die koffie zet en één die stoom en heet water extraheert. Beide boilers zijn onafhankelijk van elkaar en met behulp van een PID op elke boiler kunnen de temperaturen van de boilers afzonderlijk worden geregeld. De brouwboiler is meestal kleiner dan de boiler voor heet water en stoom. De reden waarom de stoom- en heetwaterboiler groter is, is omdat de inhoud veel sneller wordt verbruikt dan in de brouwboiler, omdat de temperatuur in de stoomboiler veel hoger is. Een espressomachine met dubbele boilers is temperatuurstabieler dan een espressomachine met een warmtewisselaar, omdat de twee boilers afzonderlijk kunnen worden geregeld.
Voordeel: Kan melk opschuimen en tegelijkertijd koffie zetten. Je hebt volledige controle over de zettemperatuur en stoomtemperatuur afzonderlijk met PID. Kan een grotere hoeveelheid koffie produceren in vergelijking met een warmtewisselaar.
Nadeel: Duurder dan een warmtewisselaar
Aanbevolen espressomachine: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

warmtewisselaar
Een espressomachine met warmtewisselaar heeft twee watercirculatiesystemen. Omdat de boiler niet volledig met water is gevuld, kan er stoom bovenin de boiler ontstaan. Tijdens het zetten circuleert het apparaat het verse water door de grote boiler, waar het wordt verwarmd tot de optimale zettemperatuur en vervolgens naar de zetgroep en de koffiepuck wordt geleid. Dit betekent dat er altijd vers water wordt gebruikt om koffie te zetten. espresso. Doordat een E61-groep het brouwwater constant door de brouwkop laat circuleren, ontstaat er zeer temperatuurstabiel brouwwater. Bij het opschuimen van melk komt de stoom die zich eerder in het bovenste gedeelte van de boiler bevond vrij en bouwt de stoomdruk weer op.
Voordeel: Goedkoper dan espressomachines met een bain-marie en kan tegelijkertijd melk opschuimen en koffie zetten.
Nadeel: Minder controle over de brouwtemperatuur (behalve bij warmtewisselaars met PID) en de noodzaak om vóór elke brouw een zogenaamde “koelspoeling” uit te voeren.
Aanbevolen espressomachines: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipper-systeem
Met een espressomachine met hendel bent u een echte professional.
Het grootste verschil met andere reguliere espressomachines is de zetgroep zelf met een handbediende hendel, ook wel de “Boston-hendelgroep” genoemd.
Een dippersysteem is een unieke manier om te brouwen espresso. Door de hendel naar beneden te trekken, start de pre-infusie, waarbij het brouwwater met lage brouwdruk langzaam en gelijkmatig in de puck wordt gebracht. Het hete water uit de boiler stroomt in de massieve brouwgroep en wordt afgekoeld tot de juiste temperatuur. Over Wanneer u de hendel loslaat en hem terug laat keren naar de oorspronkelijke positie, wordt de waterstroom afgesloten en brengt een veer met zuiger langzaam de zetdruk omhoog tot 9-10 bar, waarna de zetdruk aan het einde van de cyclus langzaam wordt verlaagd. Dit geeft Boston handbediende espressomachines een unieke espressosmaak die vaak als zachter en zoeter wordt ervaren, omdat de zetdruk aan het einde van de zetcyclus wordt verlaagd.
Voordeel: Creëert espresso die geen enkel ander type espressomachine kan bieden. Biedt een unieke zetervaring.
Nadeel: Door de lange hendel neemt het espressoapparaat behoorlijk wat ruimte in beslag en is het duurder dan een warmtewisselaar en sommige bain-marieapparaten.
Aanbevolen espressomachine: Profitec Pro 800

Espressomachines met vibratiepomp
De trillingspomp werd begin jaren 70 op de markt gebracht door Ulka Co.
Omdat het goedkoper was dan andere pompen, werden espressomachines voor thuisgebruik veel betaalbaarder. De vibratiepomp heeft een output van 15 bar, die met een expansieventiel kan worden verlaagd tot 9 tot 10 bar.
De druk wordt opgebouwd door de weerstand van de koffiepuck. Daarom is het belangrijk om de perfecte maalgraad te vinden en de juiste hoeveelheid koffie in het filter te doen. Over Als een van deze parameters niet correct is, wordt de juiste druk niet bereikt.
Omdat de vibratiepomp tijdens het activeren veel oscilleert, produceert deze vrij veel lawaai. Fabrikanten hebben daarom de gehele behuizing van het apparaat geïsoleerd. Het voordeel van de vibratiepomp is dat deze eenvoudig en goedkoop te repareren is. Het nadeel is dat espressomachines met een vibratiepomp niet rechtstreeks op een waterbron kunnen worden aangesloten.

Espressomachines met rotatiepomp
Rotatiepompen zijn groter en zwaarder dan vibratiepompen en hebben meer vermogen. Ze kunnen een gelijkmatige druk leveren aan meerdere zetgroepen en worden het meest gebruikt in commerciële espressomachines. Ze gaan langer mee, maar zijn duurder en moeilijker te repareren.
Uniek aan een rotatiepomp is dat hij vrijwel geruisloos is, wat veel mensen waarderen. Espressomachines met rotatiepompen kunnen ook direct op een waterbron worden aangesloten.
