Doorgaan naar artikel
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso en zijn brugverhouding: Waarom het zo belangrijk is!

Inleiding

Een van de essentiële onderdelen van het espressobrouwen is de verhouding tussen gemalen koffie en het volume dat je krijgt, oftewel de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het brouwen. Wat is een dubbele shot? Maakt de hoeveelheid uit? Wat betekent een Ristretto of een Lungo? Waarom kiest men de ene boven de andere? Wat is het verschil in smaak? Al deze vragen zijn gerelateerd aan de brouwverhouding. In dit artikel zullen we de brouwverhouding tussen gemalen koffie en de hoeveelheid water bespreken, en hoe dit de smaak en het resultaat kan beïnvloeden. De Engelse auteur, barista, eigenaar van een branderij, voormalig winnaar van de World Barista kampioenschappen in 2007, is een vooraanstaande figuur in het espressobrouwen. James Hoffmann heeft in zijn YouTube-video in detail Over de brouwverhoudingen uitgelegd: 

De hoeveelheid wegen in volume vs. gewicht

Vroeger werd espresso altijd gemeten in volume, waarbij een enkele espresso shot ongeveer 30ml was en een dubbele espresso het dubbele, ongeveer 60ml. Echter, deze manier van meten is niet nauwkeurig genoeg om te begrijpen hoe goed of slecht het resultaat was. Omdat volume niet kan laten zien of het resultaat van 60ml espresso afkomstig is van 18g gemalen koffie of van 20g gemalen koffie. Wat een groot verschil maakt. 

Nog een reden waarom het wegen van de hoeveelheid espresso in volume tekortschiet, is dat het bijna Over onmogelijk is om hetzelfde resultaat te krijgen met deze manier van meten. Omdat koffie na verloop van tijd veroudert en daardoor de hoeveelheid kooldioxide in de boon afneemt. Dit leidt ertoe dat er minder crema op de top van de espresso shot ontstaat. Minder crema betekent dat, hoewel het volume hetzelfde is op 60ml, het gewicht kan verschillen, omdat meer crema lichter is en omgekeerd bij minder crema. 

Verhouding op basis van gewicht

Aangezien het belangrijk is om de hoeveelheid espresso te meten op basis van het gewicht van de gemalen koffie die bij het brouwen wordt gebruikt. Door het gewicht van de gemalen koffie en het gewicht van de hoeveelheid espresso die wordt gebrouwen te wegen, kan een exacte verhouding tussen gemalen koffie en de hoeveelheid water worden vastgesteld. De brouwverhouding is een noodzakelijke en essentiële factor om hetzelfde resultaat kop na kop te verkrijgen en een bruikbaar hulpmiddel om de espressomachine aan de boon aan te passen. 

Waarom is de verhouding zo belangrijk?

Door te brouwen met een specifieke verhouding kun je hetzelfde resultaat verkrijgen. Niet alleen om dezelfde espresso te reproduceren, het is ook een belangrijke factor om te weten hoeveel je uit de koffie extraheert. Hoe meer water er bij het brouwen wordt gebruikt, hoe meer er wordt geëxtraheerd en daardoor de sterkte van de koffiedrank afneemt en de drank dus meer verdund zal zijn. Dus door de juiste verhouding te vinden, kun je een goed gebalanceerde espresso verkrijgen die noch zuur noch bitter is. 

De meest voorkomende verhoudingen en hun betekenis

De meest voorkomende zetmethoden die je in cafés vindt, zijn Ristretto, Espresso en Lungo. Ristretto betekent in het Italiaans beperkt en wordt meestal gezet in een verhouding van 1:1 tot 1:1,5. Een traditionele espresso wordt meestal gezet in een verhouding van 1:2 tot 1:2,5 en een Lungo in een verhouding van 1:3. 

Vergeet niet dat deze verhoudingen geen in steen gehouwen regels zijn, maar eenvoudige richtlijnen. Over het algemeen begin je met deze richtlijnen bij het zetten en probeer je verschillende verhoudingen uit totdat je een verhouding vindt die bij jou past. 

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu