Hop naar inhoud
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso en de zetverhouding: Waarom is dat zo belangrijk!

Invoering

Een van de essentiële onderdelen van het zetten van espresso is de verhouding tussen gemalen koffie en de hoeveelheid water die je eruit haalt, oftewel de hoeveelheid water die bij het zetten wordt gebruikt. Wat is een dubbele shot? Maakt de hoeveelheid uit? Wat betekent een ristretto of een lungo? Waarom kiezen mensen voor de een boven de ander? Wat is het smaakverschil? Al deze vragen hebben te maken met de zetverhouding. In dit artikel bespreken we de zetverhouding tussen gemalen koffie en de hoeveelheid water, en hoe dit de smaak en het resultaat kan beïnvloeden. De Engelse auteur, barista, eigenaar van een branderij, voormalig winnaar van de Wereld Barista kampioenschappen 2007 is een prominent figuur in het espresso brouwen, James Hoffmann heeft dit in detail uitgelegd in zijn YouTube-video Over net brouwomstandigheden: 

Weeg de hoeveelheid in volume versus gewicht

Vroeger, espresso altijd gemeten in volume waarbij een enkele espresso shot was ongeveer 30 ml en een dubbele espresso was het dubbele, ongeveer 60 ml. Dit type meting is echter niet nauwkeurig genoeg om te bepalen hoe goed of slecht het resultaat was. Omdat het volume niet kan worden weergegeven Over het resultaat van 60ml espresso komt uit 18 gram gemalen koffie of uit 20 gram gemalen koffie. Dat is een groot verschil. 

Nog een reden waarom u de hoeveelheid moet wegen espresso in volume ontbreekt is dat het bijna OverMet dit soort metingen is het mogelijk om dezelfde resultaten te verkrijgen. Omdat de koffie na verloop van tijd veroudert en daardoor de hoeveelheid koolstofdioxide in de boon afneemt, leidt dit tot minder cremavorming op de boon. espresso De shot. Minder crema betekent dat, hoewel het volume bij 60 ml hetzelfde is, het gewicht kan verschillen. Dus hoe meer crema, hoe lichter en scherper de shot. Over met minder crema. 

Verhouding per gewicht

Omdat het belangrijk is om de hoeveelheid te meten espresso op gewicht, gebaseerd op de hoeveelheid gemalen koffie die bij het zetten wordt gebruikt. Door het gewicht van de gemalen koffie te wegen en het gewicht van de hoeveelheid espresso De zetverhouding is een noodzakelijk en essentieel hulpmiddel om telkens hetzelfde resultaat te krijgen, kopje na kopje. Het is ook een handig hulpmiddel om de espressomachine in te stellen op de soort koffieboon. 

Waarom is de relatie zo belangrijk?

Door met een specifieke verhouding te brouwen, kun je dezelfde resultaten bereiken. Je kunt niet alleen dezelfde espresso is een belangrijke factor om bij te houden hoeveel water je uit je koffie haalt. Hoe meer water je gebruikt bij het zetten, hoe meer er wordt geëxtraheerd. Hierdoor neemt de sterkte van de koffie af en wordt de drank meer verdund. Door de juiste verhouding te vinden, kun je een goed uitgebalanceerde... espresso die noch zuur, noch bitter is. 

De meest voorkomende aandoeningen en hun betekenis

De meest voorkomende brouwomstandigheden die je in cafés tegenkomt zijn Ristretto, Espresso en Lungo. Ristretto betekent 'beperkt' in het Italiaans en wordt meestal gebrouwen in een verhouding van 1:1 tot 1:15. Een traditionele espresso wordt meestal gezet in een verhouding van 1:2 tot 1:2,5 en een Lungo in een verhouding van 1:3. 

Onthoud dat deze verhoudingen geen vaststaande regels zijn, maar simpele richtlijnen. Over het algemeen geldt dat je bij het brouwen met deze richtlijnen moet beginnen en vervolgens moet experimenteren tot je een verhouding vindt die voor jou werkt. 

Back to top