Doorgaan naar artikel
Viktigt att tänka på innan din första espressobryggning! - Barista och Espresso

Belangrijke dingen om over na te denken voordat u uw eerste espresso zet!

Selectie van koffiebonen

espresso is een soort zetmethode waarbij fijngemalen koffiedik wordt onderworpen aan een hoge zetdruk tot 9 bar om een kleine geconcentreerde koffiedrank met complexe smaken te produceren. Om zulke complexe smaken te krijgen, is de keuze van de bonen de belangrijkste en doorslaggevende factor voor je espresso zal fantastisch of volledig ondrinkbaar smaken.

  • Begin met het kiezen van hele espressobonen die zo vers mogelijk gebrand zijn. Oude koffie is moeilijker te zetten en geeft meestal een zeer bittere smaak. De reden waarom u hele bonen zou moeten kiezen, is omdat voorgemalen koffie nooit zo'n goed resultaat zal geven als hele bonen. Je verliest ook de mogelijkheid om je eigen maalgraad te kiezen, wat een belangrijke factor is als het gaat om goed worden espresso. 
  • Kies altijd hele koffiebonen die de branderij aanbeveelt voor het zetten van espresso. Het zal meestal op de koffiezak staan. Als de branderij de koffie aanbeveelt voor het zetten van espresso, betekent dit meestal dat de koffie het hoogste potentieel heeft door dat specifieke type brouwsel.
  • Het is erg belangrijk dat de bonen vlak voor het zetten worden gemalen, zodat de koffie zijn goede smaken en aroma's niet verliest.

Maal je espressobonen fijn

Malen voor het zetten van espresso betekent dat de koffie veel fijner gemalen moet worden in vergelijking met gezette koffie. Daarom is het belangrijk dat de koffiemolen zelf gemaakt is voor het zetten van espresso. Veel molens die worden gebruikt voor het zetten van koffie zijn meestal niet in staat om zo fijn te malen als espresso vereist. Zorg er daarom voor dat je, voordat je een espressomachine koopt, een molen hebt die koffie kan malen voor het zetten van espresso. Veel espressomachines voor thuisgebruik hebben bijvoorbeeld meestal een ingebouwde molen Sage Barista Express, Sage Barista Pro En Sage Barista Touch dat is een van de meest populaire keuzes. In dergelijke gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken.

Er zijn twee verschillende soorten espressomolens. De eerste is een molen met conische maalschijven. De andere zijn platte maalschijven en worden meestal gebruikt in commerciële espressomachines en dure espressomachines voor thuisgebruik. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar beide soorten geven zeer goede resultaten als het gaat om de daadwerkelijke smaak van de koffie.

Druk voor het zetten op de puck

Het woord "Tamp" betekent in het zetten van espresso om gemalen koffie in een kopje in een compacte puck te persen. Als de gemalen koffie niet gelijkmatig in het kopje is verdeeld, kan dit leiden tot een ongelijkmatig brouwen en een mengsel van bittere en zure smaak op de koffie achterlaten. Daarom is het belangrijk om na te denken over het gelijkmatig verdelen van de koffie in het kopje voordat u op de puck drukt.

Brouwtemperatuur

De temperatuur van het water dat u zet, is een belangrijk onderdeel van het proces. Over het algemeen begin je meestal met een zettemperatuur van ongeveer 93 graden. Normaal gesproken zijn espressomachines in de fabriek al op de juiste zettemperatuur ingesteld, maar als dat na het meten niet het geval is, kun je op de meeste espressomachines de zettemperatuur wijzigen. Donker gebrand wordt meestal aanbevolen om te worden gebrouwen bij lagere temperaturen, dichter bij 90 graden, terwijl licht gebrand een hogere temperatuur tot 96 graden vereist. Als u meer wilt weten over hoe de zettemperatuur de smaak van uw koffie beïnvloedt en hoe u deze in uw voordeel kunt gebruiken, lees dan ons artikel: Alles wat u moet weten over espresso. 

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu