Snelle Startgids
Sep 04, 2021
Om een goede espresso te maken, moet je de volgende instellingen aanpassen: maalgraad, koffiehoeveelheid, espressomengde en tijd. Dit kan overweldigend en moeilijk te begrijpen lijken, maar we zullen alles stap voor stap doornemen!
Voordat je begint met het instellen van je espressomachine heb je het volgende nodig:
- Een digitale weegschaal die onder de espressomachine kan worden geplaatst. We raden aan om een digitale koffie weegschaal te kopen, aangezien deze klein en compact is en een ingebouwde timer heeft. We zullen later uitleggen waarom.
- Volle espressobonen. Wil je weten wat onze favoriete klik hier!
- Portafilter, Tamper en dubbele shotbeker.
Voordat we beginnen met de praktische zaken, moet je eerst begrijpen hoe koffiehoeveelheid, maalgraad en tijd met elkaar samenhangen.
Om een goede espresso te maken, zegt men vaak dat je voor elke gram gemalen koffie 2 gram espresso moet krijgen. Wat betekent dit in de praktijk? We raden aan om ongeveer 18g bonen te malen voor een dubbele shotbeker. Dan richt je je dus op het verkrijgen van ongeveer 36g espresso uit 18g gemalen koffie.
Waarom tijd zo belangrijk is!
De tijd om 36g espresso te zetten, moet ongeveer 20 tot 30 seconden duren. Dan komt de vraag, waarom zou je dit moeten weten? De reden is dat als het minder dan 20 seconden duurt voor de machine om 36g espresso te zetten, de machine niet in staat zal zijn om alle aroma's uit de koffie te halen en je dus een zeer waterige en zure espresso zou krijgen. Als de machine meer dan 30 seconden doet voor 36g espresso zou je espresso een zeer verbrande smaak met een sterke bittere nasmaak krijgen. Daarom is de gouden regel voor espresso dat het tussen de 20 en 30 seconden moet duren om 36g espresso te zetten.
Nu kunnen we beginnen met het leuke gedeelte en de machine instellen!
Om van betrouwbare waarden uit te gaan, zullen we 18g bonen wegen voor elke individuele test totdat we krijgen wat we willen: 36g espresso binnen een tijdsbestek van 20-30 seconden. In deze instellingsgids gebruiken we een dubbele shotbeker met een enkele wand die bij je espressomachine wordt geleverd.
#1 Start!
De molen heeft 16 stappen voor de maalgraad. Begin met het instellen op maalgraad 8 met behulp van de knop aan de rechterkant van de machine. Weeg 18g volle espressobonen en giet deze dan in de molen. Maal alles zodat je zeker weet dat er precies 18g gemalen koffie in je portafilter zit.
#2 Druk de puck aan
Druk de puck aan met behulp van het gereedschap dat "Tamper" heet. Plaats vervolgens de portafilter met de aangedrukte koffie in de machine.
#3 Voorbereiden voor testen
Plaats een willekeurige koffiekop op je digitale weegschaal, reset deze en plaats deze vervolgens onder de espressomachine.
#4 Start de bereiding!
Nu komen we bij het interessante! Haal de timer van je telefoon tevoorschijn. Begin met het indrukken van de knop 'Programma' op de machine. Nadat je hebt gedrukt, zal deze knipperen. De volgende stap is om op de knop voor dubbele shot te drukken. Wanneer je je klaar voelt, druk dan op de knop terwijl je je timer start. Wanneer je ziet dat de weegschaal 36g espresso aangeeft, stop dan het zetten door opnieuw op de knop te drukken.
#5 Analyseer en test opnieuw!
Zoals we eerder zeiden, is het doel om 36g te krijgen in 20 tot 30 seconden. Over als je timer een tijd onder de 20 seconden aangeeft, moet je de bonen fijner malen door het maalniveau op de molen te verlagen. 1 op de schaal van de molen betekent fijn gemalen en 16 betekent grof gemalen. Dus hoe lager het getal, hoe fijner je maalt. Over als je tijd hoger is dan 30 seconden, moet je dus grover malen.
#6 Doe Over totdat je tevreden bent!
Voer Over het proces in stap 4 uit totdat je een tijd tussen 20 en 30 seconden bereikt door het maalniveau te veranderen. Wanneer je tevreden bent met de instelling, zal de machine automatisch de laatste zetbeurt opslaan. Dus de volgende keer dat je je espresso zet, hoef je alleen maar één keer op de dubbele shotknop te drukken.
Conclusie
Deze gids is voor jou om snel aan de slag te gaan met het krijgen van een redelijk goede espresso. Alle bonen zijn verschillend en hebben verschillende smaken, daarom is het goed om te bedenken dat wanneer je een tijd tussen de 20 en 30 seconden hebt maar het niet lekker genoeg vindt, je verder moet experimenteren! Sommige espresso zijn lekker bij een tijd van 20 seconden, terwijl andere lekker kunnen zijn bij een zet tijd van 28 seconden. De smaak kan ook variëren door de zet temperatuur te veranderen. Er is zoals gezegd veel om mee te experimenteren.