Belangrijke dingen om te overwegen bij het kiezen van espressobonen!
Dec 30, 2021
Heb je net een nieuwe zak hele espressobonen gekocht en vraag je je af hoe die zullen smaken? Of ben je misschien op zoek naar nieuwe espressobonen voor je espressomachine? Hier delen we een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van espressobonen.
Datum van het braden
De belangrijkste informatie op een koffiezak is de branddatum. Afhankelijk van de brander staat de branddatum meestal op iets andere plaatsen op de zak, maar zorg ervoor dat er een branddatum op staat. Koop absoluut GEEN koffie zonder branddatum. Oude koffie is erg moeilijk te verwerken en is bijna... Overmogelijk om goede resultaten mee te behalen. Daarom raden we koffie aan die binnen twee weken gebrand is.
Nadat de bonen zijn gebrand, beginnen ze koolstofdioxide af te geven, dat tijdens het brandproces is gevormd en zich in de celstructuur van de boon bevindt. Het koolstofdioxidegas komt langzaam vrij en het proces wordt versneld door contact met water of zuurstof. Het dikke schuim bovenop je espresso Wordt ook wel "Crema" genoemd en is het resultaat van de koolstofdioxide in de espressobonen die zorgt voor het goede aroma en de textuur. Hoe ouder de koffie, hoe minder crema, waardoor de koffie wateriger wordt en minder van smaak. Daarom is het belangrijk om bonen te kopen die zo vers mogelijk gebrand zijn.
Om de houdbaarheid van uw koffie te verlengen, adviseren wij u deze op een koele, droge plaats in de koffiezak of in een zuurstofdichte container te bewaren.
Dat je koffie oud wordt, betekent niet dat je hem weg moet gooien. Voordat je besluit om je kostbare koffie weg te gooien, kun je eerst proberen hem fijner te malen om er meer uit te halen. Over Als dit niet werkt, kunt u een andere zetmethode proberen. Deze heeft minder invloed op de versheid van de koffie.
Het roestprofiel
Er is geen vaste standaard voor hoe donker of licht koffie gebrand moet worden. De brandingsgraad kan echter de dichtheid van de koffiebonen, hoe gemakkelijk de koffie geëxtraheerd kan worden en hoe u uw zetmethode moet aanpassen aan de kenmerken van de boon drastisch veranderen. Hoe langer de boon gebrand is, hoe meer de boon zijn structuur verliest en droger wordt, wat resulteert in een donkerder brandprofiel. Voor wie koffie zet espresso, U moet letten op de volgende aspecten: de zettemperatuur, de maalgraad, d.w.z. hoe fijn of grof u de bonen maalt, en als laatste maar zeker niet onbelangrijk, de verhouding tussen water en koffie.
Brouwrecept

Sinds licht geroosterd Koffie heeft een kortere brandtijd en een hogere dichtheid, waardoor het moeilijker is om alle aroma's, smaken en textuur uit de koffie te halen. Om deze problemen tegen te gaan, moet u koffie zetten met hogere zettemperaturen, een fijnere maling en langere zettijden. We raden aan om te beginnen met een koffie-waterverhouding van 1:2 tot 1:3, een zettemperatuur tussen de 34 en 45 graden Celsius en een maalgraad waarmee u een zettijd van 28 tot 34 seconden kunt bereiken.
Voor middelzware roest Wij raden een verhouding van 1:1,5 tot 1:2,5 aan, een zettemperatuur van ongeveer 93 graden en een maalgraad waarmee u in 25 tot 30 seconden koffie kunt zetten.
Voor donker gebrand Voor bonen raden we aan om te beginnen met een verhouding van 1:1 tot 1:2, een iets lagere zettemperatuur van 32 tot 34 graden Celsius en een maling waarmee je een zettijd van 25 tot 30 seconden kunt halen. Dat er donkere roest op de zak staat, betekent niet dat je het beste resultaat krijgt door onze aanbeveling precies op te volgen, maar het is een goed begin om te experimenteren totdat je het beste resultaat voor jouw specifieke bonen hebt bereikt.
Regio en hoogte

Koffie wordt meestal vernoemd naar de regio waar hij vandaan komt. De smaak van de koffie weerspiegelt ook de regio waar hij vandaan komt. Over het algemeen komt koffie uit deze drie regio's: Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, regio's die dicht bij de evenaar liggen. Koffieplantages hebben rijke en vruchtbare grond, milde temperaturen, veel regen, beschutting tegen de zon en een grote hoogte nodig om te kunnen groeien.
De beste koffiebonen groeien tussen 600 en 1850 meter boven zeeniveau. De reden hiervoor is dat hoe hoger de hoogte, hoe minder zuurstof er beschikbaar is, wat het groeiproces kan vertragen. Hoe langer het groeiproces, hoe meer tijd de koffie heeft om te rijpen en complexe smaken te ontwikkelen. Wanneer koffiebranders op de zak vermelden op welke hoogte de koffie is geteeld, geeft dit aan hoe intens de smaken van de koffie kunnen zijn.
Over Je ziet dat koffiebranderijen schrijven dat de bonen tonen van chocolade, karamel en bosbes hebben, wat betekent dat je met de juiste zetmethode zulke smaken kunt krijgen zonder iets toe te voegen. espresso Het kan lastig zijn om deze specifieke tonen te voelen en het vergt enige oefening. Je werkt altijd tegen de natuurlijke bitterheid en zuurtegraad van de koffie in. De truc is om een balans te vinden tussen bitterheid en zuurtegraad om de goede tonen uit de koffie te halen door de bovenstaande aanbevelingen op te volgen en te experimenteren.
Espresso blend of single origin?
Let bij het kiezen van koffie op: Over De zak is een espressoblend of single origin. Single Origin betekent dat de koffie van slechts één boerderij komt. Een espressoblend kan betekenen dat het een blend is van verschillende boerderijen en regio's. Branderijen produceren meestal melanges om goede en uitgebalanceerde espressobonen te krijgen en vormen een goede start voor degenen die nieuw zijn in het zetten van espresso! Espressoblends zijn meestal gemakkelijker te zetten dan een Single Origin en passen goed bij melk, zoals latte en cappuccino. Single Origin zou eerder gecategoriseerd worden als een geekkoffie waarbij je echt wilt genieten van de unieke en specifieke tonen en smaken die deze specifieke boerderij te bieden heeft en wordt daarom aanbevolen om te drinken in pure espressovorm of als een Americano.
Het koffieverwerkingsproces
Nadat de koffiebonen zijn geoogst, moeten ze worden verwerkt voordat ze naar de koffiebranderij worden verzonden. De manier waarop de koffiebonen worden verwerkt, kan de smaak van de koffie bepalen. Het meest voorkomende verwerkingsproces is bessengedroogde koffie, ook wel bekend als de natuurlijke methode, en gewassen koffie. Koffie is van oorsprong een vrucht. Wanneer de bessen rood, soms geel of geelrood, zijn geworden, worden ze geoogst en bevindt zich in de bessen de koffieboon zelf. Bij het natuurlijke proces worden de koffiebessen enkele weken in de zon gedroogd totdat ze volledig droog zijn. De koffie die dit type verwerkingsproces ondergaat, heeft meestal de fruitigste smaken en wordt het vaakst verbouwd in Afrikaanse regio's. Gewassen koffie is de meest voorkomende methode omdat het de minste arbeid vereist en een efficiënte en snelle methode is. Door de bessen te wassen, kun je de boon van de bessen scheiden. Gewassen koffie heeft meestal een meer ronde en evenwichtige smaak.
Samenvatting
De volgende keer dat u overweegt een nieuw pak koffie te kopen, kijk dan eens naar wat de branders erover hebben geschreven. Daar staat veel nuttige informatie in. Over Smaken, branddatum, brandproces, brandprofiel en nog veel meer. Door te begrijpen wat de verschillende stukjes informatie betekenen en hoe je deze kunt implementeren in je brouwproces, kun je de beste resultaten behalen. Hopelijk heeft dit artikel je iets gegeven dat je kan helpen om in de toekomst nog betere koffie te zetten.
Over Bent u op zoek naar iets nieuws? Dan raden we u onze espressobonen aan op onze website. We verkopen altijd vers gebrande bonen van de beste branderijen in Zweden.