Belangrijk om te denken aan wanneer je espressobonen kiest!
Dec 30, 2021
Je hebt nu een nieuwe zak met hele espressobonen gekocht en vraagt je af hoe het zal smaken of misschien ben je op zoek naar nieuwe espressobonen voor je espressomachine? Hier delen we enkele belangrijke punten om over na te denken bij het kiezen van espressobonen.
Branddatum
De absoluut belangrijkste informatie die op een koffiezak staat, is de branddatum. Afhankelijk van de brander kan de branddatum op verschillende plaatsen op de zak staan, maar zorg ervoor dat er een branddatum op staat. Koop absoluut GEEN koffie zonder branddatum. Oude koffie is heel moeilijk om mee te werken en het is bijna Over onmogelijk om goede resultaten te behalen. Daarom raden we koffie aan die binnen twee weken is gebrand.
Nadat de bonen zijn gebrand, beginnen ze kooldioxide vrij te geven die tijdens het brandproces is gevormd en in de celstructuur van de boon zit. Het kooldioxidegas komt langzaam vrij in de loop van de tijd en het proces versnelt bij contact met water of zuurstof. Het dikke schuim op de top van je espresso wordt ook wel 'Crema' genoemd en dit is het resultaat van de kooldioxide die in de espressobonen zat, wat de goede aroma en textuur geeft. Hoe ouder de koffie, hoe minder crema en daardoor zal de koffie wateriger worden en slechter smaken. Daarom is het belangrijk om bonen te kopen die zo vers mogelijk zijn gebrand.
Om de houdbaarheid van de koffie te verlengen, raden we aan om de koffie op een koele en droge plaats in de koffiezak of in een zuurstofdichte container te bewaren.
Alleen omdat de koffie begint oud te worden, betekent niet dat de koffie moet worden weggegooid. Voordat je besluit om kostbare koffie weg te gooien, kun je eerst proberen om fijner te malen om meer uit de koffie te halen. Over als dit niet werkt, kun je een andere zetmethode proberen die niet zo veel wordt beïnvloed door hoe vers de koffie is.
Brandprofiel
Er is geen vaste standaard voor hoe donker of licht de koffie moet worden gebrand. De brandgraad kan echter de dichtheid van de koffiebonen drastisch veranderen, hoe gemakkelijk de koffie kan worden geëxtraheerd en hoe je je zetmethode moet aanpassen aan de eigenschappen van de boon. Hoe langer de boon wordt gebrand, hoe meer de boon zijn structuur verliest en droger wordt, waardoor een donkerder brandprofiel ontstaat. Voor jou die espresso zet, moet je je richten op de volgende aspecten: zettemperatuur, maalgraad, dat wil zeggen hoe fijn of grof je je bonen maalt en tot slot de verhouding tussen water en koffie.
Zetrecept
Aangezien licht gebrande koffie een kortere brandingstijd heeft, hebben ze een hogere dichtheid en zijn daardoor moeilijker om alle aroma's, smaken en textuur uit de koffie te extraheren. Om deze moeilijkheden te compenseren, moet je zetten met hogere zettemperaturen, fijner malen en langere zettijden. We raden aan om te beginnen met een verhouding van 1:2 tot 1:3 tussen koffie en water, een zettemperatuur tussen 93 en 96 graden met een maalgraad die je in staat stelt om een zettijd van tussen de 28 en 34 seconden te bereiken.
Voor medium gebrande koffie kunnen we een verhouding van 1:1,5 tot 1:2,5 aanbevelen, een zettemperatuur van rond de 93 graden en een maalgraad die je in staat stelt om te zetten in 25 tot 30 seconden.
Voor donker gebrande Voor bonen raden we aan om te beginnen met een verhouding van 1:1 tot 1:2, een iets lagere brouwtemperatuur van 90,5 tot 93 graden met een maalgraad die je in staat stelt om een brouwduur van 25 tot 30 seconden te bereiken. Alleen omdat er donkerbruin op de verpakking staat, betekent niet dat je het beste resultaat krijgt door de puntjes op de i te zetten volgens onze aanbevelingen, maar het is een goede start om te experimenteren naar het lekkerste resultaat voor jouw bonen.
Regio en hoogte
Vaak krijgt de koffie de naam van de regio waar deze vandaan komt. De smaken van de koffie zullen ook de regio weerspiegelen waar deze vandaan komt. Over het algemeen komt de koffie uit deze drie regio's, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, wat regio's zijn die dicht bij de evenaar liggen. Koffieplantages hebben rijke en vruchtbare grond, milde temperaturen, frequente regen en bescherming tegen de zon en hoge hoogtes nodig om te groeien.
De beste koffiebonen groeien tussen de 600 en 1850 meter boven zeeniveau. De reden hiervoor is dat hoe hoger de hoogte, hoe minder zuurstof er is, wat op zijn beurt het teeltproces kan vertragen. Hoe langer het teeltproces, hoe meer de koffie kan rijpen en complexe smaken kan ontwikkelen. Wanneer branderijen de hoogte op de verpakking vermelden waar de koffie is geteeld, geeft dit aan hoe intens de smaken van de koffie kunnen zijn.
Over als je ziet dat branderijen schrijven dat de bonen tonen van chocola, karamel en bosbessen hebben, betekent dit dat je bij correcte bereiding zulke smaken kunt krijgen zonder iets toe te voegen. Het zetten van espresso en het kunnen proeven van deze specifieke tonen kan moeilijk zijn en vergt oefening. Je werkt altijd tegen de natuurlijke bitterheid en zuurheid die met de koffie komt. De kunst is om een balans te vinden tussen bitterheid en zuurheid om de goede tonen uit de koffie te halen door de bovenstaande aanbevelingen te volgen en te experimenteren.
Espresso blend of single origin?
Wanneer je koffie kiest, kijk dan Over of de verpakking een espresso blend of single origin is. Single Origin betekent dat de koffie van slechts één boerderij komt. Een espresso blend kan betekenen dat het een mix is van verschillende boerderijen en regio's. Branderijen ontwikkelen vaak blends om een goede en goed gebalanceerde espresso-bonen te krijgen en dit is een goede start voor jou als je nieuw bent in het zetten van espresso! Espresso blends zijn vaak gemakkelijker te zetten dan een Single Origin en passen goed bij melk, zoals latte en cappuccino. Single Origin zou meer als nerdkoffie worden gecategoriseerd, waar je echt wilt genieten van de unieke en specifieke tonen en smaken die deze boerderij kan bieden, en wordt daarom aanbevolen om in pure espresso-vorm of als Americano te drinken.
Het verwerkingsproces van koffie
Na het oogsten van de koffiebonen moeten ze worden verwerkt voordat ze naar de brander worden vervoerd. Hoe de koffiebonen worden verwerkt, kan de smaken van de koffie bepalen. Het meest voorkomende verwerkingsproces is gedroogde koffie, dat ook wel de natuurlijke methode wordt genoemd, en gewassen koffie. Koffie is oorspronkelijk een vrucht. Wanneer de bessen rood zijn geworden, soms geel of geelrood, worden ze geoogst en in de bessen bevindt zich de koffieboon zelf. Bij het natuurlijke proces worden de koffiebessen enkele weken in de zon gedroogd totdat de bessen helemaal droog zijn. Koffie die deze verwerkingsmethode ondergaat, heeft vaak de fruitigste smaken en wordt meestal in de Afrikaanse regio's verbouwd. Gewassen koffie is de meest gebruikelijke methode omdat het de minste arbeidskracht vereist en een efficiënte en snelle methode is. Door de bessen te wassen, kun je de boon van de bessen scheiden. Gewassen koffie heeft vaak een rondere en meer gebalanceerde smaak.
Samenvatting
De volgende keer dat je van plan bent een nieuwe koffiezak te kopen, kijk dan gerust naar wat de branderijen hebben geschreven, er is heel veel waardevolle informatie Over over smaken, branddatum, brandproces, brandprofiel en nog veel meer. Door te begrijpen wat de verschillende informatie betekent en hoe deze in jouw zetmethode kan worden geïmplementeerd, kun je waardevolle resultaten behalen. Hopelijk heeft dit artikel iets gegeven dat je kan helpen om in de toekomst nog betere koffie te zetten.
Over als je op zoek bent naar iets nieuws, kunnen we onze espressobonen op onze website aanbevelen. We verkopen altijd versgebrande bonen van de beste branderijen in Zweden.