Doorgaan naar artikel
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Leer de basis van espresso

Wat is Espresso?

Espresso is een type methode van koffiezetten. Espresso zijn geen specifieke koffiebonen of roostertype. Wat espresso onderscheidt van andere soorten zetmethoden is de druk. Om espresso te zetten, wordt heet water onder hoge druk door compact fijn gemalen koffie geperst. Normaal gesproken tussen 6 en 9 bar. Omdat de koffie bij zo'n hoge temperatuur wordt gezet, worden alle natuurlijke aroma's en gassen snel en efficiënt uit de koffie getrokken. Het resultaat is een geconcentreerde kleine koffiedrank met een zeer complexe smaak en een aromatische bovenlaag die ook wel crema wordt genoemd. 
Espresso heeft een hogere dosis cafeïne per ml vergeleken met filterkoffie. Een kop gewone filterkoffie van 15cl bevat ongeveer 70mg cafeïne, terwijl een dubbele espresso van 36ml ongeveer 150mg cafeïne bevat. 

Wat is crema?

Crema is de bovenste schuimlaag op espresso en is een essentiële en unieke eigenschap van espresso zetten. Crema ontstaat omdat er kooldioxide in de koffie zit die vrijkomt door de hoge zetdruk. Het kooldioxidegas wordt gevormd tijdens het brandproces. Zelfs als Over espresso correct wordt gezet, kan de hoeveelheid crema variëren vanwege verschillende factoren zoals het brandprofiel en het type boon. Over het algemeen hebben Arabica-bonen minder crema in vergelijking met Robusta-koffiebonen. Ook lichte branding produceert minder crema dan tussen- en donkere branding. De kleur van de crema laat ook zien hoe sterk de cafeïne-inhoud van jouw espresso is. Dus hoe donkerder de kleur, hoe hoger het cafeïnegehalte van jouw espresso zal zijn. 

Hoe drink ik espresso?

Espresso wordt vaak gekenmerkt door een bittere of zure nasmaak. Maar afhankelijk van de keuze van bonen kun je fantastische espresso maken die geen bittere of zure nasmaak hebben, met complexe smaken zoals fruit, zoetheid, chocolade en noten. In vergelijking met gewone filterkoffie wordt espresso als veel sterker ervaren omdat de koffiedrank veel minder is maar meer geconcentreerd. espresso is in wezen een gecomprimeerde variant van filterkoffie. Voor iemand die niet gewend is om pure espresso te drinken, kan de smaakervaring overweldigend zijn. Genieten van de complexe smaken die espresso biedt, kost tijd, maar is zeer lonend wanneer je je smaakzintuigen hebt ontwikkeld en verfijnd. 
Espresso kan worden gecombineerd met heet water, wat een americano wordt genoemd, en is de drank die het meest lijkt op filterkoffie. Door opgeschuimde melk toe te voegen aan espresso krijg je verschillende variaties van koffiedranken, zoals latte, cappuccino, macchiato, en ga zo maar door. Er zijn talloze verschillende recepten voor zowel koude als zoete koffiedranken, tot kleine drankjes zoals Cortado. 

Hoe zet ik espresso?

Espresso wordt gebrouwen door een espressomachine die een compacte fijn gemalen koffie kan persen met 9 bar druk. Om een goed uitgebalanceerde espresso te krijgen, zijn er een paar belangrijke onderdelen. Over het algemeen zegt men dat je een verhouding van 1:2 moet hebben tussen gemalen koffie en het volume espresso. Dus als Over je 18g koffie maalt, moet je mikken op ongeveer 36g espresso en de tijd om die hoeveelheid espresso te krijgen, moet tussen de 25 en 30 seconden liggen. Daarna kun je het recept altijd verfijnen door bepaalde parameters te verhogen of te verlagen. Er is geen vast recept of regel, maar dit is een start om aan de slag te gaan en een goed resultaat te behalen. 
ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu