Espresso Technologie 101: Basistests
Jun 01, 2024
Gereedschap dat u nodig hebt
Om te controleren of uw espressomachine naar behoren werkt, volgt u deze stappen om de basisfuncties te testen. U hebt de volgende hulpmiddelen nodig:
- Stopwatch
- Maatbeker (355 ml) of espressoweegschaal met kopje
- Terugspoelblind en portafilter
Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat uw machine up-to-date is met het onderhoud en de reiniging van de groepskop. Over Als uw apparaat een programmeerbare pre-infusie heeft, schakel deze dan uit of zet hem op 0 voordat u met de tests begint. Verwijder alle filters, schermen, ontharders of onthardingszakjes uit het waterreservoir van het apparaat.
Test 1: Stroomsnelheid
- Verwijder het filter uit het apparaat.
- Plaats een maatbeker onder de groepskop of plaats de beker op de weegschaal, tarreer de weegschaal en plaats vervolgens de beker onder de groepskop.
- Til de zethendel omhoog of druk op de betreffende knop en start de stopwatch zodra het water begint te stromen. Stop de "shot" wanneer de stopwatch 30 seconden aangeeft.
- Noteer de resultaten en vergelijk ze met de volgende richtwaarden:
- Standaard E61 groepskop: 235-355 g in 30 seconden.
- Machines met flow control: 175-235 g in 30 seconden.
- Verzadigde groepshoofden: 235-355 g in 30 seconden.
Test 2: Groepskopdruk
- Plaats het terugspoelgordijn in het filter en vergrendel het in de groepskop.
- Om de zetfunctie te starten, tilt u de zethendel op of drukt u op de betreffende knop. Over Als uw apparaat geen schottimer heeft, start u tegelijkertijd de stopwatch.
- Kijk naar de zetdrukmeter en let op hoe lang het duurt voordat de naald de ingestelde druk bereikt.
- Noteer de resultaten. De naald moet binnen 10 seconden de ingestelde druk van de machine (9-10 bar) bereiken. Over Als uw machine flow control heeft, zorg er dan voor dat de schoepen volledig open staan en vergelijk de drukmeter van de groepskop met de drukmeter van de pomp. Hun gedrag zou moeten correleren.
Test 3: Stoomfunctie
- Laat de stoomketel opwarmen en de volledige druk bereiken. De naald op de stoomdrukmeter moet tussen 1,25 en 1,75 bar aangeven, afhankelijk van uw instellingen.
- Open het stoompijpje in een kopje en kijk naar de stoomdrukmeter. Deze moet onmiddellijk en gelijkmatig dalen met ongeveer 0,50-0,75 bar.
- Laat de stoompijp 30 seconden draaien. De naald moet de hele tijd rond de 0,5-1,0 bar blijven. Kleine afwijkingen zijn geen reden tot zorg.
- Zet de stoompijp uit en kijk hoe de stoomketel weer opwarmt. De stoomdrukmeter zou terug moeten keren naar de normale rustdruk.
- Herhaal de test een paar keer. De machine zou elke keer redelijk consistent moeten werken.
Test 4: Temperatuurherstel voor de stoomketel
- Laat de stoomketel opwarmen en de volledige druk bereiken. De naald op de stoomdrukmeter moet tussen 1,25 en 1,75 bar aangeven, afhankelijk van uw instellingen.
- Open de warmwaterkraan of druk op de knop om heet water uit het apparaat in een kopje te laten stromen.
- Tap 235-355 ml heet water af en houd de stoomdrukmeter in de gaten. De pomp moet direct daarna starten om de boiler te vullen.
- Houd de PID-temperatuur- en/of dampdrukmeter in de gaten. Temperatuur en druk zouden beide gestaag moeten stijgen naar hun instelwaarden.
- Herhaal de test een paar keer. De machine zou elke keer redelijk consistent moeten werken.
Neem contact met ons op
Over Als een van deze tests resultaten oplevert die buiten de gespecificeerde waarden vallen, neem dan gerust contact op met ons technische team voor verdere assistentie. Een goede werking van uw espressomachine is essentieel om te genieten van perfect gezette koffie. espresso Elke keer weer. Regelmatig onderhoud en correct gebruik van het apparaat verlengen de levensduur en verbeteren de koffie-ervaring.