Doorgaan naar artikel
Espresso Teknik 101: Grundläggande Tester - Barista och Espresso

Espresso Techniek 101: Basis testen

Benodigd Gereedschap

Om ervoor te zorgen dat je espressomachine normaal functioneert, volg deze stappen om de basisfuncties te testen. Je hebt de volgende gereedschappen nodig:

  • Stopwatch
  • Maatbeker (355 ml) of espressoschaal met kop
  • Backflush-blind en portafilter

Voordat je begint, zorg ervoor dat je machine is bijgewerkt met onderhoud en reiniging van de groepskop. Over als je machine programmeerbare voorinfusie heeft, zet deze dan uit of stel deze in op 0 voordat je met de tests begint. Verwijder eventuele filters, schermen, verzachters of verzachtende zakken uit de watertank van de machine.

Test 1: Doorstroomsnelheid

  1. Verwijder het filterhouder van de machine.
  2. Plaats een maatbeker onder de groepskop of zet de kop op de weegschaal, tarra de weegschaal en plaats vervolgens de kop onder de groepskop.
  3. Til de zetspaan op of druk op de juiste knop en start de stopwatch zodra het water begint te lopen. Stop de "shot" zodra de stopwatch 30 seconden aangeeft.
  4. Registreer de resultaten en vergelijk deze met de volgende richtwaarden:
    • Standaard E61-groepskop: 235-355 g in 30 seconden.
    • Machines met doorstroomregeling: 175-235 g in 30 seconden.
    • Verzadigde groepskoppen: 235-355 g in 30 seconden.

Test 2: Groepskopdruk

  1. Installeer de backflush-blind in de filterhouder en vergrendel deze in de groepskop.
  2. Til de zetspaan op of druk op de juiste knop om de zetfunctie te starten. Over als je machine geen shot-timer heeft, start dan de stopwatch tegelijkertijd.
  3. Kijk naar de drukmeter en noteer hoe lang het duurt voordat de naald het ingestelde drukniveau bereikt.
  4. Registreer de resultaten. De naald moet binnen 10 seconden het ingestelde drukniveau van de machine (9-10 Bar) bereiken. Over als je machine doorstroomregeling heeft, zorg ervoor dat de paddel volledig open is en vergelijk de drukmeter voor de groepskop met de pompdrukmeter. Hun gedrag zou moeten correleren.

Test 3: Stoomfunctie

  1. Laat de stoomketel opwarmen en de volle druk bereiken. De naald op de stoomdrukmeter moet tussen de 1,25-1,75 Bar aangeven, afhankelijk van jouw instellingen.
  2. Open de stoompijp in een kop en observeer de stoomdrukmeter. Deze zou onmiddellijk en gelijkmatig moeten dalen met ongeveer 0,50-0,75 Bar.
  3. Laat de stoompijp 30 seconden draaien. De naald moet gedurende deze tijd rond de 0,5-1,0 Bar blijven. Kleine afwijkingen zijn niets om je zorgen over te maken.
  4. Zet de stoompijp uit en kijk naar de stoomketel wanneer deze weer opwarmt. De stoomdrukmeter moet terugkeren naar zijn normale rustdruk.
  5. Herhaal de test een aantal keer. De machine zou elke keer vrij consistent moeten functioneren.

Test 4: Temperatuurherstel voor de Stoomketel

  1. Laat de stoomketel opwarmen en de volle druk bereiken. De naald op de stoomdrukmeter moet tussen de 1,25-1,75 Bar aangeven, afhankelijk van jouw instellingen.
  2. Open de heetwaterkraan of druk op de knop om warm water uit de machine in een kop te doseren.
  3. Doseren 235-355 ml warm water en observeer de stoomdrukmeter. De pomp moet onmiddellijk starten om de ketel te vullen.
  4. Houd de PID-temperatuur en/of de stoomdrukmeter in de gaten. Temperatuur en druk zouden beide gelijkmatig moeten stijgen naar hun ingestelde punten.
  5. Herhaal de test een aantal keer. De machine zou elke keer vrij consistent moeten functioneren.

Neem Contact Met Ons

Over als een van deze tests resultaten buiten de opgegeven intervallen vertoont, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons technische team voor verdere assistentie. Ervoor zorgen dat jouw espressomachine correct functioneert is cruciaal voor het genieten van perfect gebrouwen espresso elke keer. Regelmatig onderhoud en correct gebruik van de machine verlengt de levensduur en verbetert de koffie-ervaring.

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu