Doorgaan naar artikel
Underhåll och rengöring av din espressomaskin - Barista och Espresso

Onderhoud en reiniging van je espressomachine

Reiniging en onderhoud van uw espressomachine

Espressomachines kunnen lijken op complexe en geavanceerde apparatuur, wat ze ook zijn. Maar gelukkig zijn ze relatief eenvoudig schoon te houden. Na het zetten van een espresso of gestoomde melk, blijven er koffiedik en melkresten achter. Na verloop van tijd kunnen deze resten zowel de kwaliteit van uw koffie beïnvloeden als de machine beschadigen. We hebben talloze machines gezien die voor onderhoud binnenkomen, vol met vuil en afzettingen. Dit kan de machine beschadigen en de kwaliteit van uw dranken verminderen. We willen dat u elke ochtend geniet van schone en smaakvolle koffie en dat uw machine lang meegaat. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om uw machine in topconditie te houden.

Water en uw espressomachine

Het grootste probleem dat we zien in onze technische afdeling is kalkaanslag door slechte waterkwaliteit. Dit kan de levensduur van de machine aanzienlijk verkorten en leiden tot dure reparaties. Los dit probleem op door altijd gefilterd en zacht water te gebruiken. Ten eerste, test uw water. Zelfs Over als u een volledig huis wateronthardingssysteem heeft, kan het zijn dat dit niet voldoende is. De totale waterhardheid zou tussen de 35-85 ppm moeten liggen. Voor zowel direct aangesloten als reservoirmachines raden we een wateronthardings- en filtratiesysteem aan. Investeren in een dergelijk waterzuiveringssysteem of een waterfiltersysteem voor watertanks is een levenslange verzekering tegen de grootste oorzaak van machine-uitval. Overtuigd Over dat water een belangrijke component is? Lees meer in het artikel Over het belang van water voor uw machine.

Dagelijks onderhoud

Reiniging van de Groepkop Na het malen, tampen en extraheren van uw espresso is het belangrijk om de groepkop onmiddellijk door te spoelen. Verwijder het portafilter direct na het zetten en maak het schoon. Spoel vervolgens de groepkop 1-3 seconden om ervoor te zorgen dat alle koffieresten en oliën worden weggespoeld. Over als u het koffiedik in de groepkop laat zitten, kan dit leiden tot opbouw die later moeilijk te verwijderen is.

Reiniging van de Stoompijp Het reinigen van de stoompijp is ook zeer belangrijk omdat melkresten de pijp kunnen beschadigen en de smaak kunnen beïnvloeden. Spoel de stoompijp zowel voor als na het stomen van melk. Plaats een doek over het uiteinde van de stoompijp en laat deze 1-2 seconden aanstaan voordat u de melk stoomt. Dit zorgt ervoor dat er geen waterresten van de stoompijp in uw melk komen. Na het stomen van de melk, maak de stoompijp onmiddellijk schoon en spoel deze opnieuw 1-2 seconden. Dit doet u het beste met een vochtige doek.

Water terugspoelen Een andere routine die u kunt toevoegen is een snelle water terugspoeling. In ons kantoor hebben we altijd een enkel- of dubbeluitloop portafilter geladen met een “blinde” filter. Wanneer we klaar zijn voor de ochtend, doen we een snelle spoeling en vegen we af. Over als u extra voorzichtig wilt zijn, kunt u ook de rest van de machine afvegen.

2-4 weken onderhoud

Om de twee tot vier weken moet je een grondige reiniging uitvoeren. Dit houdt in dat je het spridarskärmen (Showerscreen) verwijdert en zowel het scherm als het portafiltermandje in een oplossing van Puly Caff plus reinigingspoeder, of Puly Caff plus reinigingstabletten. Gebruik een borstel om het groep hoofd te schrobben en voer een volledige terugspoeling uit met reinigingsmiddel, hetzij in poedervorm of in tabletvorm.

Elke zes maanden

Elke zes maanden is het belangrijk om je molen en stoompijpje (Over als je deze gebruikt). Twee producten maken dit heel eenvoudig: Puly melkreiniger en Urnex Grindz tabletten voor de molen. Je kunt de reiniging zonder deze producten uitvoeren, maar ze maken het proces snel en eenvoudig. Laat de stoompijp weken met Puly reiniger en draai een kleine hoeveelheid Grindz door de molen. Dit is ook een goed moment om het filter in je wateronthardingssysteem te controleren en te vervangen als Over dat nodig is.

Een keer per jaar

Een keer per jaar is het een goed idee om de afdichting en het scherm van het groep hoofd te vervangen. Dit is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je espresso goed blijft smaken en dat de machine goed blijft functioneren voor de lange termijn.

Door deze onderhoudsroutines te volgen, kun je ervoor zorgen dat je espressomachine schoon blijft en optimaal functioneert. Dit zal niet alleen de smaak van je koffie verbeteren, maar ook de levensduur van je machine verlengen en de kans op dure reparaties verminderen. Het reinigen en onderhouden van je espressomachine hoeft niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn, maar het is een belangrijk onderdeel van het in topconditie houden van de machine en elke dag genieten van de beste mogelijke espresso.

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu