Doorgaan naar artikel
Allt du behöver veta om espressobönor - Barista och Espresso

Alles wat je moet weten Over espressobonen

Inleiding

In tegenstelling tot wat velen denken, is espresso geen specifieke soort bonen. Wanneer velen het woord "espresso" op de koffiezak zien staan, betekent dit dat de brander aanbeveelt dat juist de espressobereiding als methode het beste resultaat met de koffieboon oplevert. Over het algemeen kan elke soort koffieboon voor elke zetmethode gebruikt worden. 

Soorten koffiebonen

Koffiebonen komen in verschillende vormen, maten, cafeïne-inhoud, regio's en verwerkingsprocessen voordat ze worden gebrand. Koffiebonen kunnen echter in twee verschillende soorten worden onderverdeeld; Arabica en Robusta. Dus er zijn dus twee verschillende soorten, maar welke is de beste? Velen geloven dat Arabica van hogere kwaliteit is en een betere smaak heeft, maar smaak is iets abstracts en het is helemaal aan jou wat je ervan vindt. Hieronder hebben we de verschillen tussen Arabica en Robusta bonen opgeschreven:

  • Arabica - Historisch gezien hebben velen de mening dat Arabica kwalitatief beter is en rijker van smaak. Arabica moet op hogere hoogtes worden verbouwd, in vochtiger klimaat en is moeilijker te telen. In vergelijking met Robusta heeft Arabica een lagere zuurheid, cafeïnegehalte en heeft over het algemeen zachtere en complexere smaken. Licht gebrande Arabica kan fruitige, bloemige en zoete tonen geven. 

 

  • Robusta - Velen hebben gesuggereerd dat Robusta een bonensoort is die van lagere kwaliteit is in vergelijking met Arabica, maar het heeft het voordeel dat het kan groeien onder bredere omstandigheden van hoge tot lage hoogtes, verschillende klimaten en is meer bestand tegen het weer. Robusta bevat een hoger cafeïnegehalte (bijna twee keer zoveel) en heeft een hogere zuurheid, wat een smaakprofiel geeft dat als strenger kan worden ervaren. Ongeveer 40% van alle koffie die wereldwijd wordt verbouwd, zijn Robusta bonen. 

Waar komt de koffie vandaan?

Vaak krijgt koffie de naam naar de regio waar het vandaan komt. De smaken van de koffie zullen ook de regio weerspiegelen waar het vandaan komt. Over het algemeen komt koffie uit deze drie regio's: Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, wat regio's zijn die dicht bij de evenaar liggen. Koffieplantages hebben rijke en vruchtbare grond, milde temperaturen, frequente regen en bescherming tegen de zon en hoge hoogtes nodig om te groeien.

De beste koffiebonen groeien tussen de 600 en 1850 meter boven zeeniveau. De reden hiervoor is dat hoe hoger de hoogte, hoe minder zuurstof er is, wat op zijn beurt het groeiproces kan vertragen. Hoe langer het groeiproces, hoe meer tijd de koffie heeft om te rijpen en complexe smaken te ontwikkelen. Wanneer branders de hoogte op de zak vermelden waar de koffie is verbouwd, geeft dit aan hoe intens de smaken van de koffie kunnen zijn.

Over als je ziet dat branders schrijven dat de bonen tonen van chocola, karamel en bosbessen hebben, betekent dit dat je bij de juiste bereiding zulke smaken kunt krijgen zonder iets toe te voegen. Het zetten van espresso en het kunnen proeven van deze specifieke noten kan moeilijk zijn en vergt oefening. Je werkt altijd tegen de natuurlijke bitterheid en zuurheid die met de koffie komt. De kunst is om een balans te vinden tussen bitterheid en zuurheid om de goede noten uit de koffie naar voren te brengen door de bovenstaande aanbevelingen te volgen en te experimenteren.

Wat betekenen brandprofielen en hoe beïnvloeden ze de smaak van de koffie?

Er is geen vaste standaard voor hoe donker of licht de koffie geroosterd moet worden. Echter, het niveau van roosteren kan de dichtheid van de koffiebonen drastisch veranderen, hoe gemakkelijk de koffie kan worden geëxtraheerd en hoe je je zetmethode moet aanpassen aan de eigenschappen van de boon. Hoe langer de boon wordt geroosterd, hoe meer de boon zijn structuur zal verliezen en droger zal worden, en daarmee krijg je een donkerder roosterprofiel. Voor jou die espresso zet, moet je je richten op de volgende aspecten: zettemperatuur, de maalgraden, dat wil zeggen hoe fijn of grof je je bonen maalt, en als laatste de verhouding tussen water en koffie. Hieronder dit artikel, onder het opmerkingenveld, hebben we drie verschillende espresso zetmethoden gedeeld voor de drie verschillende soorten roosterprofielen, evenals onze aanbevolen espressobonen voor elke roostertype. Dit is een algemene aanbeveling en zal je op de juiste weg helpen.

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu