Doorgaan naar artikel
Allt du behöver veta om espressobönor - Barista och Espresso

Alles wat u moet weten Over espressobonen

Invoering

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat niet het geval espresso een specifiek soort boon. Wanneer velen het woord zien "espresso" wat op het koffiezakje staat betekent dat de branderij aanbeveelt dat het zetten van espresso als methode de beste resultaten oplevert met de koffieboon. Over het algemeen kan elk type koffieboon voor elke zetmethode worden gebruikt. 

Soorten koffiebonen

Koffiebonen zijn er in verschillende vormen, maten, cafeïnegehalte en regionaal verwerkingsproces vóór het branden. De koffieboon kan echter in twee verschillende soorten worden verdeeld; Arabica en Robusta. Oké, er zijn dus twee verschillende soorten, maar welke is de beste? Veel mensen geloven dat Arabica van hogere kwaliteit is en een betere smaak heeft, maar smaak is iets abstracts en het is geheel aan jou wat je ervan vindt. Hieronder hebben we de verschillen tussen Arabica- en Robustabonen opgeschreven:

  • Arabica - Historisch gezien zijn veel mensen van mening geweest dat Arabica kwalitatief beter is en meer smaak heeft. Arabica moet op grotere hoogte worden gekweekt, in een vochtiger klimaat en is moeilijker te kweken. Vergeleken met Robusta heeft Arabica een lagere zuurgraad, een lager cafeïnegehalte en over het algemeen zachtere en complexere smaken. Licht geroosterde Arabica kan fruitige, bloemige en zoete tonen geven. 

 

  • Robuust - Velen hebben gezegd dat Robusta een bonensoort is die van lagere kwaliteit is dan Arabica, maar het voordeel heeft dat hij kan groeien in een breder scala aan omstandigheden, van grote tot lage hoogten, in verschillende klimaten, en beter bestand is tegen het weer. Robusta bevat een hoger cafeïnegehalte (bijna twee keer zoveel) en heeft een hogere zuurgraad, waardoor een smaakprofiel ontstaat dat als heftiger kan worden ervaren. Ongeveer 40% van alle koffie die ter wereld wordt verbouwd, bestaat uit Robusta-bonen. 

Waar komt de koffie vandaan?

Meestal wordt de koffie vernoemd naar de regio waar hij vandaan komt. Ook de smaken van de koffie weerspiegelen de regio waar deze vandaan komt. Over het algemeen komt de koffie uit deze drie regio's: Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, regio's die dicht bij de evenaar liggen. Koffieplantages hebben rijke en vruchtbare grond, milde temperaturen, frequente regen en bescherming tegen de zon en grote hoogte nodig om te kunnen groeien.

De beste koffiebonen groeien tussen de 600 en 1850 meter boven zeeniveau. De reden is dat hoe hoger de hoogte, hoe minder zuurstof er is, wat op zijn beurt het kweekproces kan vertragen. Hoe langer het kweekproces, hoe meer tijd de koffie heeft om te rijpen en complexe smaken te vormen. Wanneer de branders op de zak schrijven op welke hoogte de koffie is verbouwd, geeft dit aan hoe intens de smaak van de koffie kan zijn.

Over je ziet dat branders schrijven dat de bonen tonen van shock, karamel en bosbessen hebben, dit betekent dat je, wanneer correct gebrouwen, dergelijke smaken naar voren kunt brengen zonder iets toe te voegen. Om te brouwen espresso en het kunnen voelen van deze specifieke noten kan moeilijk zijn en je ertoe aanzetten om te leren. Je werkt altijd tegen de natuurlijke bitterheid en zuurgraad die bij de koffie hoort. De truc is om een evenwicht te vinden tussen bitterheid en zuurgraad om die goede tonen uit de koffie te halen door de bovenstaande aanbevelingen op te volgen en te experimenteren.

Wat betekent het brandingsprofiel en hoe beïnvloedt dit de smaak van de koffie?

Er is geen vaste norm voor hoe donker of licht de koffie gebrand moet worden. De mate van branden kan echter de dichtheid van de koffiebonen drastisch veranderen, hoe gemakkelijk de koffie kan worden geëxtraheerd en hoe u uw koffiezet moet aanpassen aan de kenmerken van de boon. Hoe langer de boon wordt gebrand, hoe meer de boon zijn structuur verliest en droger wordt en dus een donkerder brandprofiel krijgt. Voor jou die brouwt espressomoeten zich concentreren op de volgende aspecten; zettemperatuur, de maalgraad, oftewel hoe fijn of grof je je bonen maalt en last but not least de verhouding tussen water en koffie. Onder dit artikel, onder het commentaargedeelte, hebben we drie verschillende gedeeld espresso zetmethoden voor de drie verschillende soorten braadprofielen en onze aanbevolen espressobonen voor elk braadtype. Dit is een algemene aanbeveling en kan u op de goede weg helpen.

ouder bericht
nieuwere posts

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Winkel nu